Kako podići živicu od lavande

06.05.2017

Podizanje živice

Kako je i sama lavanda uglavnom jednostavna za uzgoj, tako je i živicu lavande veoma jednostavno podići i održavati. Za živicu lavande trebate:

– kvalitetne sadnice
– dobar položaj
– ponešto znanja o sadnji i održavanju

Kvalitetna sadnica mora imati dobro razvijeni nadzemni dio i korijen. Budući da lavanda raste veoma brzo, zadovoljavajuće sadnice su u teglicama promjera 10cm. Kako bi živica imala željene karakteristike, veoma je važno obratiti pažnju na sortu, stoga je prethodno informiranje nužno.

Uz prosječno kvalitetnu i ocjeditu zemlju, veoma je bitan položaj koji treba biti prozračan i osunčan sa barem 7 sati sunca dnevno. Sadnju je najbolje obaviti u proljeće, no onda je moguća i tijekom cijelog razdoblja vegetacije. Prije sadnje, prekopajte cijeli potez sadnje do dubine 35cm.

Lavandu sadimo u iskopane rupe promjera 30cm uz dodatak organskog gnoja ili komposta. Razmak sadnje je 25-70cm, ovisno o sorti i željenom izgledu buduće živice. Mlade biljke poželjno je 2-3 puta prihraniti tekućim gnojivom.
Održavanje živice

Najvažnija mjera održavanja živice jest šišanje koje se izvodi pred kraj cvatnje (sredinom srpnja do početka kolovoza), a orezati je potrebno cvjetove sa stapkama i prvim listićima.

Krajem ožujka i početkom travnja, cijelu živicu obrežite na 2/3 visine, čime se stimulira rast novih izboja na prošlogodišnjim drvenastim dijelovima. Ovom metodom se dobiva više cvjetova, a živica je kvalitetno oblikovana.

Za živice visine do 50cm preporučamo englesku sortu lavande “Hidcote Blue“, a za višu živicu do 70cm odlična je francuska sorta “Grosso“. Obje karakterizira prekrasna tamno ljubičasta boja. Za nisku živicu (do 25cm) ili cvjetni obrub, preporučena sorta je “Little lady“.

0

Your Cart

© 2017. Lavanda OPG Orešković -- Sva prava pridržana